ROLI: “Eindelijk kun je als toetsenist ook vals spelen”

blogheader-newsletter-004.jpg

Roli-banner Roland Lamb wou een toetsenbord ontwikkelen waarbij een “continued pitch” mogelijk was. Hij vond dit uiteindelijk door gebruik te maken van silicone wat via een golving (wave = seaboard) toch de structuur van een toetsenbord laat zien maar waarbij je als gebruiker niet meer vast zat aan de diatoniek (halve toonsafstanden) van een traditioneel toetsenbord. Juist de kleine verschillen in toonhoogte maken muziek maken juist zo expressief en spannend. Op een ROLI seaboard kun je dus net vóór of achter de halve toonsafstand spelen waarbij je dus eigenlijk vals kunt spelen!

 

Roland Lamb van ROLI heeft veel tijd gestopt in de verfijning van zijn siliconen toetsenbord waarbij de ontwikkeling van de electronica en software een net zo belangrijke rol innamen. Met de ontwikkeling van het siliconen toetsenbord en de electronica ontwikkelde Roland ook zijn eigen software die in staat was om de hoge mate van expressie aan te kunnen.

 

Bij de ROLI Seaboard producten hebben we een 5-voudige expressie. Bij een traditionele synthesizer komen we niet verder dan 3-voudige expressie.

  1. Initial Touch oftewel aanslaggevoeligheid.
  2. Continues Touch (After Touch bij conventionele synthesizers) oftewel de expressie die men krijgt door het verder indrukken van de toets. Bij ROLI is dit polyfone aftertouch; iedere vinger/toets heeft zijn eigen after touch.
  3. Key-off oftewel de klank die men krijgt na het loslaten van de toets.
  4. Glide - Continues pitch (alleen ROLI) oftewel de mogelijkheid om boven en onder de toetsen een willekeurige toonhoogte te spelen en ook tussen twee toetsen. Hiermee kan ook een mooie natuurlijk vibrato worden verkregen.
  5. Slide (alleen ROLI) oftewel de mogelijkheid om expressie te veranderen door verder in de toetsen te spelen.

 

Is het moeilijk om zoveel extra expressie mogelijkheden te hebben? Nee, het went snel. De afstanden zijn gelijk als op een tradiotioneel toetsenbord en binnen een paar uur weet je goed gebruik te maken van de extra expressie mogelijkheden. Uiteindelijk wil je niet meer anders. Het is gewoon heerlijk om zelf een vibrato te creeren door met je vinger heen en weer te bewegen. Het voelt heel natuurlijk.

 

De verschillende modellen:

Roli Seaboard Grand:

Dit is het topmodel met 61 toetsen (5-octaven) en een eigen klank engine. Je hebt dus geen computer met software (Equator) nodig om de Seaboard Grand te bespelen. Je kunt wel de verdeling van de presets via de Equator software regelen en je kunt ook bestaande klanken bewerken of eigen klanken samenstellen om deze dan via de software naar de Roli Seaboard Grand te uploaden. Daarna kun je de klanken “stand-alone” spelen op je Seaboard Grand. De Seaboard Grand heeft geen Slide mogelijkheid.

ROLI Seaboard RISE 25 / 49:

Dit is een doorontwikkeld model. De Seaboard Rise is kleiner; 25 of 49 toetsen (2- of 4 octaafs) maar heeft wel extra controllers aan de linker zijkant van de Rise. Verder heeft dit model ook de Slide expressie mogelijkheid (wijziging van klank door meer in de toetsen te glijden/spelen). Het seaboard siliconen toetsenbord is iets minder hoog en diep waardoor je er iets makkelijker overheen glijdt. De Rise modellen moeten verbonden zijn met een computer (PC, Mac, iPad of iPhone) om klanken te genereren. De equator synthesizer software wordt echter wel gratis meegeleverd. De Rise is dus puur controller die geen eigen synthesizer engine aan boord heeft.

Equator:

Creeer multi dimensional sounds. Equator is software die gratis bij een Roli Seaboard model wordt meegeleverd. Deze software is volledig afgestemd op de vele expressie mogelijkheden van de Roli Seaboard modellen. Verder is deze software synthesizer zeer krachtig. We zien 2 sample units waarbij sample waves als basis ingezet kunnen worden, 3 oscilators voor virtual analoge klanken, een ruis generator en een FM gedeelte.. In de nabije toekomst kunnen ook eigen samples worden ingeladen die de basis kunnen vormen voor je eigen klanken. De Filter sectie is tweedelig met uitgebreide keuze instel mogelijkheden (Low-Pass, High-Pass, Band-Pass, Notch en combinaties). Ondanks de vele mogelijkheden is de software toch makkelijk in gebruik. brands-13-Roli

 

Newsletter, NLAlgam Benelux